‘We’ gaan naar Mars! Je leest en hoort er steeds vaker over: de mens is via nieuwe toepassingen en uitvindingen druk bezig om ook wonen op andere planeten mogelijk te maken. Zo vertelde Europese Ruimtevaartorganisatie ESA-directeur Johannes Gumpinger deze week (35) in een interview op Radio 1 dat zijn organisatie zich via een 3D-geprint dorp op de maan voorbereidt op een eventueel later vertrek naar Mars. Wie weet, denk ik zelf, om daar in de toekomst ook te gaan leven en wonen, als dat hier op aarde door bepaalde (klimatologische) omstandigheden niet meer mogelijk is. Het klinkt nogal surrealistisch en absurd, maar wie weet is het ooit noodzakelijk en komt het er van.

Wat heeft dit met spiritualiteit te maken, vraag je je vast af? Op zich niet zo heel veel, ware het niet dat óók ons avontuur op Mars natuurlijk gedoemd is om te mislukken als de mens niet spiritueel bewust(er) wordt. Als de spiritueel onbewuste mens besluit om ook Mars te gaan exploreren, – anders gezegd: zou moeten vluchten van de aarde – zou het daar exact dezelfde schade (aan zichzelf en aan de planeet) aanrichten als hier op aarde. Met als gevolg een op termijn wederom onleefbare planeet, zodat er daarna weer verder verkend moet worden in het onmetelijke universum om te kunnen overleven.

Als je als mensheid collectief wilt emigreren, is het belangrijk dat je voor dergelijke grote projecten klaar bent. Dat je eerst de belangrijkste zaken op orde zet en hebt. First things first! Wat is het allerbelangrijkste dat de mensheid op de agenda dient te zetten? Spiritueel ontwaken!

De mens hóéft op dit moment ook helemaal niet naar Mars te emigreren. Als we het geld en de inspanningen die we nu in ruimtevaart steken benutten om elkaar spiritueel bewust(er) te maken (onderwijs!), dan  is de kans groot dat we als mensheid op aarde kunnen overleven en dan hoeven we hier helemaal niet weg. En geef toe: veel mooier dan hier op Aarde wordt het hoogstwaarschijnlijk niet. We creëren gewoon híér ‘Een nieuwe aarde’, zoals Eckhart Tolle ook schreef in zijn gelijknamige boek. Bijkomend voordeel: er blijft ons en andere levensvormen onnoemelijk veel lijden bespaard!

Zolang de mensheid niet spiritueel bewust wordt, hebben we echt niets (behalve dan dat het uitdagend is en wellicht ook nuttige toepassingen oplevert) op andere planeten te zoeken, of die nu Mars, Jupiter, Venus of hoe dan ook heten. En moeten we als ontwaakte soort ooit vanuit noodzaak wél onze Aarde verlaten, dan weten we in ieder geval zeker dat we niet nog een keer de fout maken een planeet volledig te verwoesten!