Programma 2022/2023

Regelmatig organiseert Fred Louter van ACT Westland in Westland en de regio Waterweg (Maassluis/Maasland) activiteiten. Kom gerust eens langs om te luisteren of om mee te praten over de diverse onderwerpen rond het vergroten van je psychische flexibiliteit en het stimuleren van spirituele transformatie.

17 april 2024

Interactieve workshop in Kwintsheul: Stay present

In samenwerking met Hofland & Van Geest en Silenz organiseren we woensdag 17 april een interactieve workshop, getiteld: Stay prestent, overeind blijven in turbulente tijden.

Locatie: sportcomplex Quintus, Leeuwerik 1c, Kwintsheul

Tijdstip: 19.30 tot 21.00 uur. Inloop 19.15, uitloop tot 21.30 uur.

Entree: gratis (na afloop eventueel vrijwillige bijdrage voor Team Westland mogelijk)

Aanmelden via: info@hoflandvangeest.nl

 

20 september 2023

‘De Bewuste Leeuw onderneemt

De Bewuste Leeuw staat woensdag 20 september in het teken van bewust ondernemen. Gastspreker is Hans Bergwerff van BeFresh Produce. Max 15 deelnemers. De bijeenkomst vindt plaats in De Leeuwenwoning, Oostgaag 13 in Maasland. Het duurt van 20.00 uur tot circa 21.30. Inloop vanaf 19.45 uur. De entree bedraagt € 7,50 (graag contant), inclusief consumpties. Kom i.v.m. beperkte parkeerruimte indien mogelijk lopend, met de fiets of probeer te carpoolen. BVD.

 

24 mei 2023

‘De Bewuste Leeuw heeft zin’ over waarden

‘De Bewuste Leeuw heeft zin’ staat woensdag 23 mei in het teken van waarden. Onze eigen waarden, ofwel persoonlijke behoeften, kunnen fungeren als een nuttig kompas en bijdragen aan een rijk en zinvol leven voor onszelf en onze omgeving. Voorbeelden van waarden zijn openheid, vrijheid, dienstbaarheid, eerlijkheid of persoonlijke groei. Kennen we onze persoonlijke waarden eigenlijk, hebben we daar ooit goed over nagedacht? Indien we ze kennen, waarom hebben we juist deze waarden gekozen en hoe eenvoudig of lastig is het om te leven naar je eigen waarden? Wat als waarden binnen onze eigen levens conflicteren met andere waarden of met de waarden van andere personen?

Deze vragen komen onder meer aan bod in ‘De Bewuste Leeuw heeft zin’ op woensdag 24 mei. De bijeenkomst vindt plaats in De Leeuwenwoning, Oostgaag 13 in Maasland en wordt geleid door Fred Louter van ACT Westland. Het duurt van 20.00 uur tot circa 21.30. Inloop vanaf 19.45 uur. De entree bedraagt € 7,50 (graag contant), inclusief consumpties. Kom i.v.m. beperkte parkeerruimte indien mogelijk lopend, met de fiets of probeer te carpoolen. BVD.

 

29 maart 2023

De Bewuste Leeuw … mediteert

Op woensdag 29 maart keert de Bewuste Leeuw naar binnen. Eva Koornstra zal een groepsmeditatie begeleiden, waarin verschillende meditatietechnieken gebruikt worden. De groepsmeditatie is een innerlijke reis, waarin je naar binnen mag keren en jezelf mag verwonderen. Ervaar de stilte in jezelf en kom in contact met andere bewustzijnslagen, voorbij de gedachtestroom die constant aandacht vraagt. Het mediteren in een groep is een bijzondere ervaring en versterkt het effect van meditatie. Aanvang 20.00 uur, inloop 19.45. Locatie: De Leeuwenwoning, Oostgaag 13, Maasland. Entree: € 7,50 inclusief consumpties. Vanwege beperkte parkeerruimte het verzoek om zoveel mogelijk met de fiets of ov te komen. Vooraf aanmelden via een berichtje naar nu@act-westland.nl.

 

9 maart 2023

ACT en Eckhart Tolle: de krachtige combinatie van therapie en spiritualiteit

Fred Louter (1965, Poeldijk) is naast ACT-trainer ook liefhebber en kenner van het spirituele gedachtegoed van Eckhart Tolle. Tijdens deze interactieve lezing neemt Fred ons met onder meer oefeningen en metaforen mee in de wereld van Acceptatie & Commitment Therapie. Daarnaast leert hij ons meer over het leven en werk van een van de grootste spirituele leiders uit onze huidige wereld en tijd, Eckhart Tolle (bekend van onder meer de bestsellers De kracht van het Nu en Een nieuwe aarde). Locatie: Concordia Cultureel Maasdijk. Aanvang 20.00 uur. Toegang gratis.

 

15 februari 2023

De bewuste leeuw onderwijst

Gastspreker: neurowetenschapper Ruud Kortekaas

Deze lezing van Ruud Kortekaas gaat over de bijna-doodervaring (BDE). Eerst passeren de verschillende aspecten van de BDE de revue. Ook kijken we naar de incidentie van de BDE. Welke hersengebieden zijn betrokken bij de verschillende ervaringen? Ruud geeft een overzicht van oud en recent biomedisch onderzoek aan de BDE. Hoe kunnen aspecten van de BDE -zonder levensgevaar- opgewekt worden? Wat kan bereikt worden met elektrische, magnetische en farmacologische interventies? We beschouwen de geschiedenis, kunst en literatuur over de BDE. Ook maken we een verkenning langs verschillende verklaringsmodellen van de BDE: neurologische, alternatieve en de spirituele kanten van de BDE. Locatie: De Leeuwenwoning 13, Maasland. Tijd: 20.00-21.15, inloop 19.45 uur. Entree: € 7,50, inclusief consumpties.

 

30 november 2022

De bewuste leeuw heeft zin

De bewuste leeuw organiseert woensdag 30 november zijn tweede bijeenkomst. Ook deze valt in de categorie ‘De bewuste leeuw heeft zin’. Wat gaan we doen? We organiseren, net als de eerste keer, een meeting voor en mét (nieuwe) mensen die graag iets willen vertellen over hún pad naar persoonlijke ontwikkeling, groei en spirituele bewustwording. Wat was jouw trigger om te gaan ‘werken’ aan je eigen ontwikkeling? Wat heb je al gedaan en wat doe je nú nog om meer bewustwording te creëren? Waarom spreekt die bepaalde methode of leraar je zo aan? Waarom moeten anderen dit eventueel ook weten? Wat heeft het allemaal opgeleverd en misschien ook wel gekost?

Deze en tal van andere vragen komen aan bod tijdens de tweede activiteit van De bewuste leeuw!
‘De bewuste leeuw heeft zin’ vindt plaats in De Leeuwenwoning, Oostgaag 13 in Maasland en wordt geleid door Fred Louter van ACT Westland. Het duurt van 20.00 uur tot circa 21.30. Inloop vanaf 19.45 uur. De entree bedraagt € 7,50 (graag contant), inclusief consumpties.

P.S. Neem iets mee (voorwerp, boek o.i.d.) wat voor jou veel betekenis heeft of heeft gehad tijdens jouw reis naar persoonlijke groei en ontwikkeling.

P.S. 2: Let op: het evenement is niet zozeer bedoeld als coaching- of trainingsbijeenkomst. We praten met elkaar over een bepaald thema. Levert dat iets op in de zin van persoonlijke groei of spirituele bewustwording, dan is dit een ‘bonus’.

 Volg ons op www.facebook.com/debewusteleeuw

 

28 september 2022

De bewuste leeuw heeft zin

De bewuste leeuw is een nieuw initiatief van Fred Louter, Armand Robbemond en Hans Bergwerff. In de Leeuwenwoning aan de Oostgaag in Maasland organiseren we evenementen ter inspiratie, motivatie en bewustwording. Woensdag 28 september trappen we af met een bijeenkomst in de categorie ‘De bewuste leeuw heeft zin’.

Wat gaan we doen? We organiseren een meeting voor en mét mensen die graag iets willen vertellen over hún pad naar persoonlijke ontwikkeling, groei en spirituele bewustwording. Wat was jouw trigger om te gaan ‘werken’ aan je eigen ontwikkeling? Wat heb je al gedaan en wat doe je nú nog om meer bewustwording te creëren? Waarom spreekt die bepaalde methode of leraar je zo aan? Waarom moeten anderen dit eventueel ook weten? Wat heeft het allemaal opgeleverd en misschien ook wel gekost? Deze en tal van andere vragen komen aan bod tijdens de allereerste activiteit van De bewuste leeuw!

‘De bewuste leeuw heeft zin’ vindt plaats in De Leeuwenwoning, Oostgaag 13 in Maasland en wordt geleid door Fred Louter van ACT Westland. Het duurt van 20.00 uur tot circa 21.15. Inloop vanaf 19.45 uur. De entree bedraagt € 7,50 (graag contant), inclusief consumpties. We zitten vol, maar 30 november is onze tweede avond (zie bericht boven).

P.S. Neem iets mee (voorwerp, boek o.i.d.) wat voor jou veel betekenis heeft of heeft gehad tijdens jouw reis naar persoonlijke groei en ontwikkeling.

Volg ons op www.facebook.com/debewusteleeuw

 

11 september 2022

Zin in zondag over: De ‘zin’ van spijt

Tijdens spiritueel café Zin in zondag op zondag 11 september wordt er dieper ingegaan op het thema spijt. Spijt lijkt geen functie te hebben en ons alleen maar lijden te bezorgen, maar is dat ook zo of kan het ook zin hebben? Waar hebben we zelf spijt van? Wat kunnen doen we als we spijtgevoelens ervaren? Deze en ongetwijfeld ook andere vragen komen ter spraken tijdens de eerste bijeenkomst van Zin zondag van het seizoen 2022/2023.

Onder leiding van gespreksleider Fred Louter van ACT Westland gaan bezoekers met elkaar in gesprek over dit thema. Meld je aan via een app (06-172 284 37) of via een e-mail (nu@act-westland.nl). De bijeenkomst begint om 10.15 uur en eindigt rond 11.30 uur. Locatie: Het Witte Kerkje, Constantijn Huygensstraat 1 in Maassluis. Entree 7,50 euro, inclusief consumpties.

 

12 juni 2022 (laatste editie voor de zomerstop)

Zin in zondag over: (verlangen naar) eenvoud (reeds plaatsgevonden)

Tijdens spiritueel café Zin in zondag op zondag 12 juni wordt er dieper ingegaan op het thema: (verlangen naar) eenvoud. We leven in dynamische, soms zelfs verwarrende tijden. Onze wens naar eenvoud groeit hierdoor, zeker voor mensen die verlangen naar verstilling en/of een leven zonder al te veel afleidingen. Hoe is dat in ons eigen leven? Kunnen wij de eenvoud nog omarmen? En zo ja, hoe moeilijk is dat dan? Een (korte) stiltemeditatie is onderdeel van de bijeenkomst.

Onder leiding van gespreksleider Fred Louter van ACT Westland gaan bezoekers met elkaar in gesprek over dit thema. Meld je aan via een app (06-172 284 37) of via een e-mail (nu@act-westland.nl). De bijeenkomst begint om 10.15 uur en eindigt rond 11.30 uur. Locatie: Het Witte Kerkje, Constantijn Huygensstraat 1 in Maassluis. Entree 5 euro, inclusief consumpties.

8 mei 2022 

Zin in zondag over: zingeving (reeds plaatsgevonden)

Tijdens spiritueel café Zin in zondag op zondag 8 mei wordt er dieper ingegaan op het thema zingeving. Hoe ervaren deelnemers dit zelf, waar halen ze die eventueel uit? Welke rol kan spiritualiteit bijdragen aan zingeving in ons eigen leven en dat van anderen in onze samenleving?

Onder leiding van gespreksleider Fred Louter van ACT Westland gaan bezoekers met elkaar in gesprek over dit thema. Meld je aan via een app (06-172 284 37) of via de e-mail (nu@act-westland.nl). De bijeenkomst begint om 10.15 uur en eindigt rond 11.30 uur. Locatie: Het Witte Kerkje, Constantijn Huygensstraat 1 in Maassluis. Entree 5 euro, inclusief consumpties.

3 april 2022 (let op: 1e zondag van de maand!)

Zin in zondag over: racisme (reeds plaatsgevonden)

Tijdens spiritueel café Zin in zondag op zondag 3 april (dit keer op de eerste in plaats van de tweede zondag van de maand) wordt er dieper ingegaan op racisme. Dit fenomeen bestaat al eeuwenlang. Waar komt het toch vandaan? Wat zijn de consequenties ervan? Welke rol kan spiritualiteit bijdragen aan de vermindering van racisme in onze samenleving?

Onder leiding van gespreksleider Fred Louter van ACT Westland gaan bezoekers met elkaar in gesprek over dit helaas nog altijd actuele thema. Meld je aan via een app (06-172 284 37) of via de e-mail (nu@act-westland.nl). De bijeenkomst begint om 10.15 uur en eindigt rond 11.30 uur. Locatie: Het Witte Kerkje, Constantijn Huygensstraat 1 in Maassluis. Entree 5 euro, inclusief consumpties.

13 maart 2022

Zin in zondag over: spiritualiteit in … oorlogstijd! (reeds plaatsgevonden)

Het thema voor komende zondag 13 maart is: spiritualiteit in … oorlogstijd! Helaas een zeer actueel onderwerp, gezien de situatie in het door oorlog verscheurde land Oekraïne. Welke rol kan spiritualiteit en spiritueel ontwaken spelen in een crisistijd als de huidige, met al die uitdagingen? Onder leiding van gespreksleider Fred Louter van ACT Westland gaan bezoekers met elkaar in gesprek over dit thema. Meld je aan via een app (06-172 284 37) of via de e-mail (nu@act-westland.nl).

De bijeenkomst begint om 10.15 uur en eindigt rond 11.30 uur. Locatie: Het Witte Kerkje, Constantijn Huygensstraat 1 in Maassluis. Entree 5 euro, inclusief consumpties.

13 februari 2022

Zin in zondag over: “Waar woke is, is vuur’ (reeds plaatsgevonden)

Meld je aan via een app (06-172 284 37) of via de e-mail (nu@act-westland.nl) en je ontvangt het artikel over het gespreksonderwerp digitaal, zodat je dit vooraf door kunt nemen.

De bijeenkomst begint om 10.15 uur en eindigt rond 11.30 uur. Locatie: Het Witte Kerkje, Constantijn Huygensstraat 1 in Maassluis. Entree 5 euro, inclusief consumpties.

 

9 januari 2022

Zin in zondag over: “Please, stop met pleasen” (reeds plaatsgevonden)

Meld je aan via een app (06-172 284 37) of via de e-mail (nu@act-westland.nl) en je ontvangt het artikel over het gespreksonderwerp digitaal, zodat je dit vooraf door kunt nemen.

De bijeenkomst begint om 10.15 uur en eindigt rond 11.30 uur. Locatie: Het Witte Kerkje, Constantijn Huygensstraat 1 in Maassluis. Entree 5 euro, inclusief consumpties.

12 december 2021

Zin in zondag over: “Waarom de psychiatrie Gods hulp nodig heeft” (reeds plaatsgevonden)

Meld je aan via een app (06-172 284 37) of via de e-mail (nu@act-westland.nl) en je ontvangt het artikel over het gespreksonderwerp digitaal, zodat je dit vooraf door kunt nemen.

De bijeenkomst begint om 10.15 uur en eindigt rond 11.30 uur. Locatie: Het Witte Kerkje, Constantijn Huygensstraat 1 in Maassluis. Entree 5 euro, inclusief consumpties.

14 november 2021

Zin in zondag over “5 lessen uit het zenboeddhisme” (reeds plaatsgevonden)

Meld je aan via een app (06-172 284 37) of via de e-mail (nu@act-westland.nl) en je ontvangt het artikel over het gespreksonderwerp digitaal, zodat je dit vooraf door kunt nemen.

De bijeenkomst begint om 10.15 uur en eindigt rond 11.30 uur. Locatie: Het Witte Kerkje, Constantijn Huygensstraat 1 in Maassluis. Entree 5 euro, inclusief consumpties.

10 oktober 2021

Zin in zondag over ‘lichtvoetigheid als levenskunst’ (reeds plaatsgevonden)

Hoe breng je enige lichtheid in je spirituele pad? Meld je aan via een app (06-172 284 37) of via de e-mail (nu@act-westland.nl) en je ontvangt het artikel over het gespreksonderwerp digitaal, zodat je dit vooraf door kunt nemen.

De bijeenkomst begint om 10.15 uur en eindigt rond 11.30 uur. Locatie: Het Witte Kerkje, Constantijn Huygensstraat 1 in Maassluis. Entree 5 euro, inclusief consumpties.

12 september 2021

Zin in zondag over de 10 geboden (reeds plaatsgevonden)

Zondag 12 september starten we na lange tijd weer met Zin in zondag. We doen dit op basis van een nieuw concept. We bespreken een  voor ons spiritueel café interessant artikel uit de media, dat deelnemers vooraf krijgen toegestuurd. Dit keer praten we over een artikel van Arjan Visser uit Trouw met Jan Geurtz. Spiritueel leraar Geurtz laat zijn licht schijnen over de 10 geboden. Hoe interpreteren wij zijn antwoorden, hoe lezen we de 10 geboden zelf, et cetera. Meepraten? Meld je aan via een app (06-172 284 37) of via de e-mail (nu@act-westland.nl) en je ontvangt het artikel digitaal, zodat je dit vooraf door kunt nemen.

De bijeenkomst begint om 10.15 uur en eindigt rond 11.30 uur. Locatie: Het Witte Kerkje, Constantijn Huygensstraat 1 in Maassluis. Entree 5 euro, inclusief consumpties.

21 maart 2021 (week later ivm meditiatietraining)

Zin in zondag over positief blijven (reeds plaatsgevonden)

Zin in zondag gaat zondag 21 maart over positief blijven. Hoe kunnen we dit toch zijn en blijven, terwijl we ons zowel individueel als collectief in een van de grootste naoorlogse crises bevinden? Wat kunnen we doen, of misschien wel beter níet doen? Waar halen we ons plezier nog uit? Wat maakt ons nog gelukkig? Wat als het even niet lukt om positief te blijven? Dit en andere vragen bespreken we met elkaar tijdens het maandelijkse spirituele café Zin in zondag.

De bijeenkomst staat zoals altijd weer onder leiding van Fred Louter van ACT Westland en duurt van 10.15 uur tot circa 11.30 uur. Vanwege de coronamaatregelen vindt de ontmoeting online plaats via Zoom. Stuur voor uw aanmelding een e-mail naar nu@act-westland.nl of bel met Fred Louter op 06-17228437. Deelname: 5 euro. 

 

14 februari 2021

Zin in zondag over liefde (reeds plaatsgevonden)

Zin in zondag staat 14 februari 2021 in het teken van – hoe kan het ook anders op Valentijnsdag– de liefde! We praten met elkaar over dit voor ons belangrijke thema in ons leven, dat even mooi als pijnlijk kan zijn. Waar denk je aan bij het woord liefde? Voor wie of wat kennen we allemaal liefde? Wat betekent ware liefde? Waar blijkt liefde uit? Dit en ongetwijfeld nog veel meer vragen komen voorbij in deze online editie van Zin in zondag.

De bijeenkomst staat zoals altijd weer onder leiding van Fred Louter van ACT Westland en duurt van 10.15 uur tot circa 11.30 uur. Vanwege de coronamaatregelen vindt de ontmoeting online plaats via Zoom. Stuur voor uw aanmelding een e-mail naar nu@act-westland.nl of bel met Fred Louter op 06-17228437. Deelname: 5 euro.

 

7 februari 2021

Zen op zondag (geleide online meditatie, gecanceld)

Een door Fred Louter geleide online meditatie. Stuur voor uw aanmelding een e-mail naar nu@act-westland.nl of bel met Fred Louter op 06-17228437.

31 januari 2021

Zen op zondag (geleide online meditatie, Hexaflexoefening vanuit ACT, reeds plaatsgevonden)

Een door Fred Louter geleide online meditatie. Stuur voor uw aanmelding een e-mail naar nu@act-westland.nl of bel met Fred Louter op 06-17228437.

24 januari 2021

Zen op zondag (geleide online meditatie, ‘De bergmeditatie’ vanuit ACT, reeds plaatsgevonden)

Een door Fred Louter geleide online meditatie. Stuur voor uw aanmelding een e-mail naar nu@act-westland.nl of bel met Fred Louter op 06-17228437.

17 januari 2021

Zen op zondag (geleide online meditatie, bodyscan, reeds plaatsgevonden)

Een door Fred Louter geleide online meditatie. Stuur voor uw aanmelding een e-mail naar nu@act-westland.nl of bel met Fred Louter op 06-17228437.

10 januari 2021

Zin in zondag over ‘niet-weten’ (reeds plaatsgevonden)

De Griekse filosoof Socrates (469-399 voor Christus) stond in zijn tijd bekend als de wijste man op aarde. Toen hem werd gevraagd waarom dit zo was, sprak hij de legendarische woorden: ‘Ik ben de wijste man op aarde, omdat ik weet dat ik niets weet.’ Wat bedoelde hij precies met dit mooie aforisme? Is de wijste man op aarde niet per definitief de persoon die juist het mééste weet? Wat betekent het eigenlijk in spirituele zin als je je over kunt geven aan niet-weten? Waarom levert dit inzicht ons minder lijden en onrust op? Deze en ongetwijfeld ook andere vragen komen voorbij tijdens de eerste editie van Zin in zondag in 2021.

De bijeenkomst staat zoals altijd weer onder leiding van Fred Louter van ACT Westland en duurt van 10.15 uur tot circa 11.30 uur. Vanwege de coronamaatregelen vindt de ontmoeting online plaats via Zoom. Stuur voor uw aanmelding een e-mail naar nu@act-westland.nl of bel met Fred Louter op 06-17228437.

 

13 december 2020

Zin in zondag over ‘coronagroei’ (reeds plaatsgevonden)

We hebben inmiddels zo’n 9 maanden te maken met een virus dat ons leven in grote mate beïnvloedt. Dat is niet eenvoudig. Toch zitten er misschien ook voordelen aan. De omstandigheden dwingen ons namelijk dieper bij onszelf naar binnen te gaan, wat ons de kans geeft om persoonlijk en ook spiritueel te groeien. We ontdekken misschien nog wel meer over wie we zijn. Wat hebben we de afgelopen negen maanden over onszelf geleerd? Hoe hielden we onszelf staande? Waar zat de meeste pijn? Wat hebben we gedaan om de situatie privé en op het werk te verlichten? Wat was er moeilijk, wat ging gemakkelijk? Waar hebben we ons aan geërgerd, wat vonden we juist een mooi gevolg van corona? Wat hebben we in al die maanden ontwikkeld, waar we misschien wel de rest van ons leven profijt van zullen hebben? We bespreken het tijdens Zin in zondag in Het Witte Kerkje in Maassluis.

De bijeenkomst staat zoals altijd weer onder leiding van Fred Louter van ACT Westland en duurt van 10.15 uur (inloop vanaf 10.00 uur) tot circa 11.30 uur. Locatie: Het Witte Kerkje, Constantijn Huygensstraat 1 in Maassluis. Entree 5 euro, inclusief consumpties. N.B.: vooraf aanmelden is in verband met de coronamaatregelen nu wél verplicht. Stuur voor uw aanmelding een e-mail naar nu@act-westland.nl of bel met Fred Louter op 06-17228437.

 

21 november 2020

‘Bewust Rondje Poeldijk’: wandelen met ACT Westland (reeds plaatsgevonden)

Het is in deze onrustige en verwarrende coronatijd nóg belangrijker om op tijd te ontspannen. Bijvoorbeeld door (samen) lekker te wandelen. Fred Louter van ACT Westland (ACT staat voor Acceptatie en Commitment Therapie) organiseert daarom elke zaterdag (tenzij anders vermeld) vanaf BYNA Conceptstore aan de Voorstraat themawandelingen, onder de veelzeggende titel ‘Bewust Rondje Poeldijk’. De wekelijkse wandeling, die bijdraagt aan het vergroten van onze psychische flexibiliteit, start om 10.15 en duurt tot circa 11.30 uur. Bij vertrek krijg je gratis een heerlijke koffie-to-go naar keuze mee van BYNA Conceptstore. Vanwege de coronamaatregelen is er maximaal ruimte voor 4 wandelaars. Deelnemen aan de wandeling kost 10 euro. Vooraf opgeven via nu@act-westland.nl of via een belletje naar Fred op 06-17228437.

 

14 november 2020

‘Bewust Rondje Poeldijk’: wandelen met ACT Westland (reeds plaatsgevonden)

Het is in deze onrustige en verwarrende coronatijd nóg belangrijker om op tijd te ontspannen. Bijvoorbeeld door (samen) lekker te wandelen. Fred Louter van ACT Westland (ACT staat voor Acceptatie en Commitment Therapie) organiseert daarom elke zaterdag (tenzij anders vermeld) vanaf BYNA Conceptstore aan de Voorstraat themawandelingen, onder de veelzeggende titel ‘Bewust Rondje Poeldijk’. De wekelijkse wandeling, die bijdraagt aan het vergroten van onze psychische flexibiliteit, start om 10.15 en duurt tot circa 11.30 uur. Bij vertrek krijg je gratis een heerlijke koffie-to-go naar keuze mee van BYNA Conceptstore. Vanwege de coronamaatregelen is er maximaal ruimte voor 4 wandelaars. Deelnemen aan de wandeling kost 10 euro. Vooraf opgeven via nu@act-westland.nl of via een belletje naar Fred op 06-17228437.

 

8 november 2020

Zin in zondag over boosheid (gecanceld ivm nieuwe coronamaatregelen)

Zin in zondag staat zondag 8 november in het teken van boosheid. Veel mensen zijn vandaag de dag boos of zelfs woedend, met name op andere mensen of organisaties. Hoe kunnen we beter met onze boosheid omgaan, deze beter kanaliseren, zodat we ons hierdoor niet laten leiden? Mag ik überhaupt boos zijn, heeft boosheid een functie, worden we vandaag de dag sneller boos dan voor het coronavirus? Wat als ik boosheid onderdruk? Deze en andere vragen komen ongetwijfeld aan bod tijdens de komende editie van Zin in zondag over boosheid.

Door coronamaatregelen zijn er maximaal 6 deelnemers toegestaan. Zin in zondag staat zoals altijd weer onder leiding van Fred Louter van ACT Westland en duurt van 10.15 uur (inloop vanaf 10.00 uur) tot circa 11.30 uur. Locatie: Het Witte Kerkje, Constantijn Huygensstraat 1 in Maassluis. Entree 5 euro, inclusief consumpties.

N.B.: vooraf aanmelden is in verband met de coronamaatregelen nu wél verplicht. Stuur voor uw aanmelding een e-mail naar nu@act-westland.nl of bel met Fred Louter op 06-17228437.

 www.act-westland.nl.

7 november 2020

‘Bewust Rondje Poeldijk’: wandelen met ACT Westland (reeds plaatsgevonden)

Het is in deze onrustige en verwarrende coronatijd nóg belangrijker om op tijd te ontspannen. Bijvoorbeeld door (samen) lekker te wandelen. Fred Louter van ACT Westland (ACT staat voor Acceptatie en Commitment Therapie) organiseert daarom elke zaterdag (tenzij anders vermeld) vanaf BYNA Conceptstore aan de Voorstraat themawandelingen, onder de veelzeggende titel ‘Bewust Rondje Poeldijk’. De wekelijkse wandeling, die bijdraagt aan het vergroten van onze psychische flexibiliteit, start om 10.15 en duurt tot circa 11.30 uur. Het thema voor zaterdag 7 november is geduld. Bij vertrek krijg je gratis een heerlijke koffie-to-go naar keuze mee van BYNA Conceptstore. Vanwege de coronamaatregelen is er maximaal ruimte voor 4 wandelaars. Deelnemen aan de wandeling kost 10 euro. Vooraf opgeven via nu@act-westland.nl of via een belletje naar Fred op 06-17228437.

 

31 oktober 2020

‘Bewust Rondje Poeldijk’: wandelen met ACT Westland (reeds plaatsgevonden)

Het is in deze onrustige en verwarrende coronatijd nóg belangrijker om op tijd te ontspannen. Bijvoorbeeld door (samen) lekker te wandelen. Fred Louter van ACT Westland (ACT staat voor Acceptatie en Commitment Therapie) organiseert daarom elke zaterdag (tenzij anders vermeld) vanaf BYNA Conceptstore aan de Voorstraat themawandelingen, onder de veelzeggende titel ‘Bewust Rondje Poeldijk’. De wekelijkse wandeling, die bijdraagt aan het vergroten van onze psychische flexibiliteit, start om 10.15 en duurt tot circa 11.30 uur. Het thema voor zaterdag 31 oktober is geduld. Bij vertrek krijg je gratis een heerlijke koffie-to-go naar keuze mee van BYNA Conceptstore. Vanwege de coronamaatregelen is er maximaal ruimte voor 4 wandelaars. Deelnemen aan de wandeling kost 10 euro. Vooraf opgeven via nu@act-westland.nl of via een belletje naar Fred op 06-17228437.

 

11 oktober 2020

Zin in zondag over het “mentale virus” (reeds plaatsgevonden)

De mensheid bevindt zich momenteel in turbulente tijden. We kampen niet alleen met een wereldwijd fysiek coronavirus, maar ook met een mentaal (meningen)virus, zo lijkt het. Vrijwel iedereen heeft – al dan niet online – inmiddels zijn eigen waarheid ontdekt en strijdt individueel en collectief voor het bekrachtigen van deze visie. Een gevaarlijke ontwikkeling, die onze samenleving op serieuze wijze aan het wankelen kan doen brengen.

Hoe voorkomen we dat we niet onze eigen vijanden worden? Vijanden van onszelf, maar ook van elkaar? Hoe kunnen we in deze roerige fase nog op constructieve wijze bijdragen aan ons eigen individuele en collectieve welzijn, zonder dat er nog meer chaos en lijden in de samenleving wordt gecreëerd? Hoe blijf je mentaal op de been in deze moeilijke tijd? En: wat is eigenlijk het doel van deze zware tijd/oefening? Deze en meer vragen komen voorbij tijdens de komende editie van spiritueel/filosofisch café Zin in zondag op 11 oktober a.s.

Door coronamaatregelen zijn er maximaal 7 deelnemers toegestaan. Zin in zondag staat zoals altijd weer onder leiding van Fred Louter van ACT Westland en duurt van 10.15 uur (inloop vanaf 10.00 uur) tot circa 11.30 uur. Locatie: Het Witte Kerkje, Constantijn Huygensstraat 1 in Maassluis. Entree 5 euro, inclusief consumpties. N.B.: vooraf aanmelden is in verband met de coronamaatregelen nu wél verplicht. Stuur voor uw aanmelding een e-mail naar nu@act-westland.nl of bel met Fred Louter op 06-17228437. www.act-westland.nl.

 

14 juni 2020

Zin in zondag over toeval (reeds plaatsgevonden)

Zin in zondag vindt zondag 14 juni na twee digitale edities weer fysiek plaats in Het Witte Kerkje in Maassluis. Het onderwerp dit keer is toeval. Sommige mensen geloven in toeval, anderen zijn van mening dat niets zomaar gebeurt en dat we veel of misschien wel alles zelf naar ons toetrekken. Hoe kijken de deelnemers aan Zin in zondag naar toeval? Deze en veel meer vragen komen ter sprake tijdens Zin in zondag over toeval.

De bijeenkomst staat zoals altijd weer onder leiding van Fred Louter van ACT Westland en duurt van 10.15 uur (inloop vanaf 10.00 uur) tot circa 11.30 uur. Locatie: Het Witte Kerkje, Constantijn Huygensstraat 1 in Maassluis. Entree 5 euro, inclusief consumpties. N.B.: vooraf aanmelden is in verband met de coronamaatregelen nu wél verplicht. Stuur voor uw aanmelding een e-mail naar nu@act-westland.nl of bel met Fred Louter op 06-17228437.

 

10 mei 2020

Zin in zondag online over geduld (reeds plaatsgevonden)

 Geduld is een schone zaak. Een mooie uitspraak, maar dat maakt het niet minder eenvoudig om geduld te hébben. Geduld betrachten is immers moeilijk, zeker in tijden van corona. Er wordt nu veel van ons gevraagd als het gaat om geduld: mondjesmaat naar buiten, afstand houden, geen fysieke bijeenkomsten met groepen mensen. We willen graag terug naar de situatie van vóór corona, liefst zo snel mogelijk. Niet alleen om weer ons oude leven te kunnen leiden, maar ook om onze economie, die enorme schade oploopt, weer aan de gang te krijgen.

Toch is geduld misschien wel essentieel, om niet in nóg grotere problemen te belanden. Hoe kunnen we beter geduld betrachten? Wat maakt het zo lastig om geduld te betrachten? Wat maakt binnen blijven zo moeilijk? Wat maakt afstand houden zo moeilijk? Hoe kunnen we ons lijden als het gaat om geduld in deze tijd verlichten?

De digitale bijeenkomst van spiritueel café Zin in zondag staat zondag 10 mei in het teken van het onderwerp geduld. Meld u aan via een app naar Fred Louter op 06-17227437 en u ontvangt zondag 10 mei om 10.00 uur een link naar digitale Zoom-bijeenkomst, waarmee u kunt deelnemen. Zin in zondag duurt tot circa 11.30 uur.

Deelname aan Zin in zondag is dit keer gratis. Dat geldt ook voor de thuisconsumpties …

 

12 april 2020

Zin in zondag online over ‘crisis als kans’ (reeds plaatsgevonden)

Zin in zondag vindt komende zondag 12 april (eerste paasdag) online plaats via Zoom. De deelnemers ontvangen kort voor de digitale bijeenkomst een linkje met daarin een uitnodiging om in te loggen via Zoom, een online platform. De bijeenkomst staat in het teken van de kansen die een crisis als corona, maar ook andere crises, bieden als het gaat om onder meer spirituele bewustwording.

Deelnemers dienen vooraf hun mobiele nummer door te geven aan organisator Fred Louter via een appje naar 06-172 284 37. Vervolgens voegt Louter naam en telefoonnummer toe aan de appgroep Zin in zondag. Vijf minuten voor de start (zondag 10.10 uur) ontvangen alle deelnemers de uitnodiging via de app. Belangrijk is dat deelnemers vooraf wel Zoom op telefoon, tablet op computer installeren.

Deelname aan Zin in zondag is dit keer gratis. Dat geldt ook voor de thuisconsumpties … 

8 maart 2020

Zin in zondag over (geen) paniek (reeds plaatsgevonden)

Het zijn voor veel mensen verwarrende, onrustige tijden. Althans, zo lijkt het, als we de media moeten geloven. Zo raakten veel mensen vorige week in paniek bij de uitbraak van het Corona-virus in Nederland. Maar ook van andere gebeurtenissen kunnen mensen collectief in paniek raken, zoals van het klimaat of grote migratiestromen. En wat te denken van individuele paniekaanvallen, zoals bij tunnelangst of spreken in het openbaar, wat mensen het zweet kan doen uitbreken. Welke (irreële) angsten die ons in paniek kunnen doen geraken, kennen we zelf? Waar komt die paniek vandaan? Waarom heeft de een er veel last van en raakt de ander vrijwel nooit in paniek? Heeft paniek een functie of levert het alleen maar lijden op? Wat gebeurt er met ons als we in paniek raken of paniekgevoelens ontwikkelen? Hoe kunnen we eventueel voorkomen dat we in paniek raken, zodat we toch de juiste beslissingen kunnen blijven nemen en ‘normaal’ kunnen blijven functioneren?

Deze en ongetwijfeld nog veel meer vragen komen voorbij tijdens spiritueel/filosofisch café Zin in zondag op 8 maart. De bijeenkomst, geleid door ACT-trainer Fred Louter, begint om 10.15 uur en eindigt rond 11.30 uur. Locatie: Het Witte Kerkje, Constantijn Huygensstraat 1 in Maassluis. Entree 5 euro, inclusief consumpties.

N.B. Vooraf aanmelden is niet nodig.

 

9 februari 2020

Zin in zondag over politiek (reeds plaatsgevonden)

Spiritueel/filosofisch café Zin in zondag staat zondag 9 februari in het teken van het onderwerp politiek. Wat heeft politiek te maken met spiritualiteit/filosofie en andersom? Heel veel, zo zal blijken. Er gaat zeker niet gesproken worden over op wie we volgend jaar in 2021 tijdens de landelijke verkiezingen eventueel zouden moeten stemmen, maar wel hoe je bepaalde maatschappelijke relevante keuzes kunt maken vanuit een spirituele visie, die nu maar met name ook in de toekomst minder lijden voor onszelf en andere levensvormen oplevert. Hoe bijvoorbeeld politiek gezien om te gaan met onderwerpen als klimaat, overbevolking, dierenwelzijn, migratie, voltooid leven et cetera? En: hoe valt Hier en Nu te relateren aan politiek, wat vaak toch toekomstgericht is? Dit en ongetwijfeld nog veel meer interessante vragen én antwoorden komen voorbij tijdens de komende editie van Zin in zondag.

De maandelijkse bijeenkomst van spiritueel/filosofisch café Zin in zondag vindt plaats in Het Witte Kerkje, Constantijn Huygensstraat 1 in Maassluis. De bijeenkomst staat onder leiding van Fred Louter van Spiritualiteit in je dagelijks leven. Aanvang 10.15 uur, einde 11.30 uur. Entree 5 euro, inclusief consumpties.

N.B. Vooraf aanmelden is niet nodig.

 

12 januari 2020

Zin in zondag over goede voornemens (reeds plaatsgevonden)

Goede voornemens: veel mensen hebben ze aan het begin van het nieuwe jaar. Zo ook ongetwijfeld in 2020. Tijdens Zin in zondag van komende zondag 12 januari wordt er met elkaar gesproken over goede voornemens, die ons uiteindelijk natuurlijk meer geluk of minder lijden moeten gaan bezorgen. Welke goede voornemens zijn er zoal, met name ook voor mensen die iets spiritueler in het leven staan? Welke prioriteiten stellen we in ons streven naar geluk? Wat maakt het moeilijk om sommige voornemens ook daadwerkelijk in de praktijk te brengen en hoe vergroten we de kans op een succesvolle uitvoering van een goed voornemen?

Deze en ongetwijfeld nog veel meer vragen komen voorbij tijdens de maandelijkse bijeenkomst van spiritueel/filosofisch café Zin in zondag in Het Witte Kerkje, Constantijn Huygensstraat 1 in Maassluis. De bijeenkomst staat zoals altijd weer onder leiding van Fred Louter van Spiritualiteit in je dagelijks leven. Aanvang 10.15 uur, einde 11.30 uur. Entree 5 euro, inclusief consumpties.

N.B. Vooraf aanmelden is niet nodig. 

8 december 2019

Zin in zondag over transformatie (reeds plaatsgevonden)

De wereld verandert razendsnel. In een tempo dat we als mensheid waarschijnlijk nog nooit eerder hebben ervaren. Samenlevingen veranderen door bijvoorbeeld migratiestromen, klimaatproblemen dwingen ons tot ingrijpende maatregelen, seksueel misbruik (#metoo) en uitingen van racisme (zwarte piet?) worden harder dan ooit veroordeeld, het streven naar genderneutraliteit is in opkomst. Veel aspecten die heel lang heel gewoon leken, blijken ineens veel minder vanzelfsprekend dan gedacht. Anders gezegd: op diverse gebieden bevinden we ons als mensheid in een fase van transformatie.

Ondanks dat de bedoelingen vaak goed zijn, levert deze transformatie ook heel veel lijden op. Mensen voelen zich onzeker over wat nog wel of niet kan of mag, gaan twijfelen aan wie ze zijn en kunnen lijnrecht tegenover elkaar komen staan. In deze editie van Zin in zondag gaan we met elkaar kijken of en hoe we deze transformatie zonder al te veel lijden door kunnen komen, zodat we individueel en misschien ook collectief als mensheid niet ten onder gaan aan onze haast om te transformeren naar ‘het goede’. Hoe kunnen we al deze snelle veranderingen en ontwikkelingen nog bijbenen en op een goede manier verwerken zonder dat we stress, zorgen, irritatie, boosheid, vijandschap et cetera ontwikkelen bij onszelf en naar elkaar? En misschien wel de belangrijkste vraag: welke essentiële rol kan individuele spirituele transformatie hierin spelen?

Deze en ongetwijfeld nog veel meer vragen komen voorbij tijdens de maandelijkse bijeenkomst van spiritueel/filosofisch café Zin in zondag in Het Witte Kerkje, Constantijn Huygensstraat 1 in Maassluis. De bijeenkomst staat zoals altijd weer onder leiding van ACT-trainer Fred Louter van Spiritualiteit in je dagelijks leven. Aanvang 10.15 uur, einde 11.30 uur. Entree 5 euro, inclusief consumpties.

N.B. Vooraf aanmelden is niet nodig.

 

10 november 2019

Zin in zondag over schuld (reeds plaatsgevonden)

We kennen het vrijwel allemaal in ons leven: een bepaalde mate van schuld en/of schuldgevoelens in ons. Die gevoelens kunnen zich heel direct openbaren, maar soms zijn ze ook heel stiekem en onopvallend op de achtergrond in ons aanwezig, zonder dat we ons er echt bewust van zijn.

Schuld en schuldgevoelens kunnen op je gemoedstoestand inwerken. Het drukt op je plezier, voelt onplezierig en de kans bestaat dat je minder rijk en voluit gaat leven. Hoe ervaren wij dit zelf, herkennen wij iets van schuld in ons? Welke vormen van schuld zijn er en waarover hebben we allemaal schuldgevoelens in ons leven? Waar komen ze eventueel vandaan? Komt dat door een bepaalde situatie of ‘is’ die schuld er gewoon? Hoe brengen we schuld aan de oppervlakte en hoe kan spirituele bewustwording bijdragen aan het verminderen van onze schuldgevoelens, zodat we ons vrijer kunnen voelen?

Deze en ongetwijfeld nog veel meer vragen komen voorbij tijdens de maandelijkse bijeenkomst van spiritueel/filosofisch café Zin in zondag in Het Witte Kerkje, Constantijn Huygensstraat 1 in Maassluis. De bijeenkomst staat zoals altijd weer onder leiding van ACT-trainer Fred Louter van Spiritualiteit in je dagelijks leven. Aanvang 10.15 uur, einde 11.30 uur. Entree 5 euro, inclusief consumpties.

N.B. Vooraf aanmelden is niet nodig.

 

2 november 2019

Workshops meditatie voor Het Oranje Kruis (reeds plaatsgevonden) 

Zeker voor mensen die werkzaam zijn in de medische hulpverlening, is het belangrijk te handelen in het Hier en Nu. Afleidende (angst)gedachten moeten zoveel mogelijk beperkt worden. Een goede trainingstechniek hiervoor is meditatie. Hoe kan meditatie jou als instructeur Eerste Hulp helpen in de uitvoering van je werkzaamheden? Wat ís eigenlijk mediteren, welke vormen zijn er? Hoe kan je het eenvoudiger onderdeel van je leven maken, zodat je minder stress en meer innerlijke vrede ervaart? Is mediteren ‘zweverig’, zoals mensen nog weleens denken? ACT-trainer Fred Louter van Spiritualiteit in je dagelijks leven gaat in deze workshop dieper in op meditatie. Natuurlijk ontbreekt een meditatie zelf tijdens deze interessante workshop niet. 

13 oktober 2019

Zin in zondag over onrust (reeds plaatsgevonden)

We kennen het vrijwel allemaal in ons leven: een bepaalde mate van onrust. Dat is ook helemaal niet zo gek in een hectische samenleving als de onze, met al die prikkels, wensen, behoeften, verlangens en verwachtingen waaraan we (denken te) moeten voldoen. Nu is een klein beetje onrust natuurlijk niet zo erg, maar wat als je vrijwel de gehele dag en over lange periodes onrust in je hebt? Dat kan toch wel ‘een dingetje’ worden. Welke vormen van onrust hebben we allemaal in ons leven? Waar komt die onrust dan eventueel vandaan? Komt dat door een bepaalde situatie of ‘is’ die onrust er gewoon? Zijn we ons eigenlijk wel bewust van onze eigen onrust? Is er eventueel iets aan te doen? En: hoe kan spirituele bewustwording bijdragen aan het verminderen van de onrust in onszelf?

Deze en ongetwijfeld nog veel meer vragen komen voorbij tijdens de maandelijkse bijeenkomst van spiritueel/filosofisch café Zin in zondag in Het Witte Kerkje, Constantijn Huygensstraat 1 in Maassluis. De bijeenkomst staat zoals altijd weer onder leiding van ACT-trainer Fred Louter van Spiritualiteit in je dagelijks leven. Aanvang 10.15 uur, einde 11.30 uur. Entree 5 euro, inclusief consumpties.

N.B. Vooraf aanmelden is niet nodig.

 

8 september 2019

Zin in zondag over karma (reeds plaatsgevonden)

Na een zomerstop van twee maanden gaat ook Zin in zondag komende zondag 8 september weer van start. Dit spiritueel/filosofisch café ontvangt bezoekers met interesse in spiritualiteit en filosofie. Zij praten onder leiding van Fred Louter (ACT-trainer) over een vooraf bepaald maandelijks thema.

De voorzomerse editie van Zin in zondag in juni stond in het teken van het onderwerp reïncarnatie. Omdat reïncarnatie volgens vele tradities/religies sterk en misschien wel onlosmakelijk gelieerd is aan karma, borduren we daar nog even op voort en is karma het onderwerp voor komende zondag. Wat is karma, moeten of kunnen we daar iets mee, wat wordt er precies mee bedoeld? Welke rol speelt karma in onze persoonlijke en collectieve wereld? Wat zijn onze eigen ervaringen met karma? En wat kan je met karma in relatie tot spirituele bewustwording?

Dit en ongetwijfeld nog veel meer vragen worden besproken tijdens de maandelijkse bijeenkomst in Het Witte Kerkje, Constantijn Huygensstraat 1 in Maassluis. Aanvang 10.15 uur, einde 11.30 uur. Entree 5 euro, inclusief consumpties.

N.B. Vooraf aanmelden is niet nodig.

 

11 augustus 2019

Tolle Summer Talks (reeds plaatsgevonden)

Eckhart Tolle is een van de meest inspirerende spirituele leraren van dit moment. In Tolle Summer Talks bespreekt
‘frequentiedrager’ en ACT-trainer Fred Louter met deelnemers de visie van Tolle op het individuele en collectieve lijden in onze samenleving. Waar ligt onze verlichting?

Vertrekpunt: het werkboek De kracht van het NU in de praktijk! van Eckhart Tolle (hoef je niet zelf mee te nemen, mag wel).

Locatie: Boerderij Camping Bouwlust (no. 35), Oostgaag 31, Maasland. Vooraf aanmelden via nu@act-westland.nl. Max 4 deelnemers. Deelname: 5 euro (inclusief consumpties)

 

 14 juli 2019

Tolle Summer Talks (reeds plaatsgevonden)

Eckhart Tolle is een van de meest inspirerende spirituele leraren van dit moment. In Tolle Summer Talks bespreekt
‘frequentiedrager’ en ACT-trainer Fred Louter met deelnemers de visie van Tolle op het individuele en collectieve lijden in onze samenleving. Waar ligt onze verlichting?

Vertrekpunt: het werkboek De kracht van het NU in de praktijk! van Eckhart Tolle (hoef je niet zelf mee te nemen, mag wel).

Locatie: Boerderij Camping Bouwlust (no. 35), Oostgaag 31, Maasland. Vooraf aanmelden via nu@act-westland.nl. Max 4 deelnemers. Deelname: 5 euro (inclusief consumpties)

 

9 juni 2019

Zin in zondag over reïncarnatie (reeds plaatsgevonden)

De laatste editie voor de zomerstop van spiritueel/filosofisch café Zin in zondag staat op 9 juni in het teken van reïncarnatie. Diverse mensen zeggen zeker te weten dat ze zullen reïncarneren of zelfs al een of meerdere keren gereïncarneerd zijn. Anderen geloven dat het misschien wel mogelijk is maar hebben zo hun twijfels, terwijl weer andere mensen helemaal wars zijn van het idee dat ze terug kunnen keren in een andere fysieke levensvorm.

Hoe kijken wij zelf naar reïncarnatie? Geloven we er zelf in, hebben we zelf het idee dat er meer is dan alleen dít leven? Wat zijn de eventuele voor- en nadelen van het geloof in of het afwijzen van reïncarnatie in ons huidige leven? Heeft reïncarnatie eigenlijk met religie te maken? En wat kan je met reïncarnatie in relatie tot spirituele bewustwording?

Dit en ongetwijfeld nog veel meer vragen worden onder leiding van Fred Louter van Spiritualiteit in je dagelijks leven besproken tijdens de maandelijkse bijeenkomst in Het Witte Kerkje in Maassluis, Constantijn Huygensstraat 1 in Maassluis.

Aanvang 10.15 uur, einde 11.30 uur. Entree 5 euro, inclusief consumpties.

N.B. Vooraf aanmelden is niet nodig.

 

12 mei 2019

Zin in zondag over waarden (reeds plaatsgevonden)

Zondag 12 mei staat spiritueel/filosofisch café Zin in zondag in het teken van waarden. Onze eigen waarden, ofwel persoonlijke behoeften, kunnen fungeren als een nuttig kompas en bijdragen aan een rijk en zinvol leven voor onszelf en onze omgeving. Voorbeelden van waarden zijn openheid, vrijheid, dienstbaarheid, eerlijkheid of persoonlijke groei. Kennen we onze persoonlijke waarden eigenlijk, hebben we daar ooit goed over nagedacht? Indien we ze kennen, waarom hebben we juist deze waarden gekozen en hoe moeilijk is het om te leven naar je eigen waarden?

Zin in zondag gaat dieper in op de keuzes en het belang van waarden in ons leven en voor de samenleving als geheel. De bijeenkomst, geleid door Fred Louter van Spiritualiteit in je dagelijks leven, begint zondag om 10.15 uur en eindigt rond 11.30 uur. Locatie: Het Witte Kerkje, Constantijn Huygensstraat 1 in Maassluis. Entree 5 euro, inclusief consumpties.

N.B. Vooraf aanmelden niet nodig.

14 april 2019

Zin in zondag over angst (reeds plaatsgevonden)

We kennen het allemaal in meer of mindere mate: angst. Angst mag dan vanuit evolutionair oogpunt een functionele emotie zijn (bescherming tegen gevaar), het is ook een emotie die ons leven in beperkte of zelfs zeer sterke mate kan beïnvloeden  en inperken wanneer de angst geheel losstaat van concreet en écht gevaar. Dat is jammer, want zo onthouden we onszelf de kans om  voluit te kunnen leven.

Het gespreksonderwerp van Zin in zondag op 14 april is angst. Welke vormen van angst kennen we (zelf), wat doen ze met ons en hoe kunnen we er mee omgaan zodat we geen situaties hoeven te vermijden? Hoe hebben we onze angsten soms overwonnen en hoe gemakkelijk of moeilijk ging dat? En wat kan spirituele bewustwording bijdragen aan het verminderen van onnodige angstgevoelens? Tal van vragen die komende zondag ongetwijfeld aan bod komen tijdens de maandelijkse editie van het spiritueel/filosofisch café Zin in zondag.

De bijeenkomst staat zoals altijd weer onder leiding van Fred Louter van Spiritualiteit in je dagelijks leven en duurt van 10.15 uur (inloop vanaf 10.00 uur) tot circa 11.30 uur. Locatie: Het Witte Kerkje, Constantijn Huygensstraat 1 in Maassluis. Entree 5 euro, inclusief consumpties.

N.B.: vooraf aanmelden niet nodig.

 

10 maart 2019

Zin in zondag over meditatie (reeds plaatsgevonden)

Zin in zondag staat zondag 10 maar letterlijk en figuurlijk stil bij meditatie. Mediteren wordt wel gezien als een uitstekende methode om in het Hier en Nu te geraken. Ondanks dat we dit weten, nemen we er toch niet altijd de tijd voor, zeker niet als we het druk hebben. Waarom niet? Hoe kan je het eenvoudiger onderdeel van je leven maken, zodat je veel minder stress en meer rust en vrede met ‘dat wat is’ zal ervaren? Is mediteren eigenlijk ‘zweverig’, zoals vele mensen denken? Welke vormen zijn er en wat ís eigenlijk mediteren? Kan je het goed of fout doen, is het moeilijk? Onder leiding van Fred Louter van Spiritualiteit in je dagelijks leven praten we over dit boeiende onderwerp. Natuurlijk mag een meditatie zelf tijdens deze editie van Zin in zondag niet ontbreken.

Het maandelijkse spiritueel/filosofisch café Zin in zondag begint zondag om 10.15 uur en eindigt rond 11.30 uur. Locatie: Het Witte Kerkje, Constantijn Huygensstraat 1 in Maassluis. Entree 5 euro, inclusief consumpties.

N.B.: vooraf aanmelden niet nodig. 

10 februari 2019

Zin in zondag over wrok (reeds plaatsgevonden)

We hebben het vrijwel allemaal in ons: wrok. Maar wat is het precies, waar komt het vandaan, wat zijn de effecten van wrok op ons eigen dagelijks leven en dat van anderen? Is het belangrijk voor ons functioneren om soms tegen iets of iemand wrok te koesteren of is wrok slechts een schadelijke emotie? Koester je zelf misschien al langere tijd wrok tegen iets of iemand en waarom? En hoe komt het dat deze vijandige en verbitterde gevoelens soms zo lastig zijn om los te laten?

Deze en andere vragen komen aan bod tijdens het maandelijkse spiritueel/filosofisch café Zin in zondag op zondag 10 februari. De bijeenkomst, geleid door Fred Louter van Spiritualiteit in je dagelijks leven, begint zondag om 10.15 uur en eindigt rond 11.30 uur. Locatie: Het Witte Kerkje, Constantijn Huygensstraat 1 in Maassluis. Entree 5 euro, inclusief consumpties.

N.B.: vooraf aanmelden niet nodig.

 

27 januari 2019

Zin in zondag over ‘aandacht’ (Naaldwijk, reeds plaatsgvonden)

De Maand van de Spiritualiteit (11 januari tot 11 februari) staat dit jaar in het teken van ‘(met) aandacht’. Een goede reden om ook Zin in zondag op 27  januari te koppelen aan dit interessante onderwerp.

‘Met aandacht leven’, wat hebben we daar een moeite mee in deze hectische tijd waarin continu een appèl wordt gedaan op onze aandacht. In onze aandachtseconomie is aandacht voor jezelf, aandacht voor de ander, voor je werk of gewoonweg aandacht voor de dingen om je heen een schaars goed geworden. Dat geeft te denken, want vrijwel iedere religieuze en spirituele traditie kent aandacht een belangrijke rol toe om te komen tot inzicht, betekenis, liefde, bevrijding, rust of geluk. En niet voor niets hebben veel spirituele boeken aandacht als thema of het nu onder de noemer mindfulness, meditatie of simpelweg focus gepresenteerd wordt. Kortom, aandacht verdient onze aandacht.

Zin in zondag gaat dieper in op de complexiteit van ‘aandacht’. De Westlandse editie van ‘Zin in zondag’ vindt elke vierde zondag van de maand plaats in Spiritueel centrum Mananochoja, Wagenaarstraat 26 (!) in Naaldwijk. De bijeenkomsten duren van kwart over 10 tot half 12. Vanaf 10 uur is de inloop, eventueel napraten kan tot 12 uur. Entree 5 euro, dit is inclusief consumpties.

N.B. Aanmelden vooraf is niet nodig.

13 januari 2019

Zin in zondag over ‘aandacht’ (Maassluis, reeds plaatsgevonden)

De Maand van de Spiritualiteit (11 januari tot 11 februari) staat dit jaar in het teken van ‘aandacht’. Een goede reden om ook Zin in zondag komende zondag 13 januari te koppelen aan dit interessante onderwerp.

‘Met aandacht leven’, wat hebben we daar een moeite mee in deze hectische tijd waarin continu een appèl wordt gedaan op onze aandacht. In onze aandachtseconomie is aandacht voor jezelf, aandacht voor de ander, voor je werk of gewoonweg aandacht voor de dingen om je heen een schaars goed geworden. Dat geeft te denken, want vrijwel iedere religieuze en spirituele traditie kent aandacht een belangrijke rol toe om te komen tot inzicht, betekenis, liefde, bevrijding, rust of geluk. En niet voor niets hebben veel spirituele boeken aandacht als thema of het nu onder de noemer mindfulness, meditatie of simpelweg focus gepresenteerd wordt. Kortom, aandacht verdient onze aandacht.

Zin in zondag gaat dieper in op de complexiteit van ‘aandacht’. De bijeenkomst, geleid door Fred Louter van Spiritualiteit in je dagelijks leven, begint zondag om 10.15 uur en eindigt rond 11.30 uur. Locatie: Het Witte Kerkje, Constantijn Huygensstraat 1 in Maassluis. Entree 5 euro, inclusief consumpties.

N.B.: vooraf aanmelden niet nodig.

9 december 2018

Zin in zondag over ego (Maassluis, reeds plaatsgevonden)

Vanaf de allereerste dag van onze geboorte worden we als mens geconditioneerd en ontwikkelen we een eigen ‘ego’. Maar wat is dat ego nu eigenlijk? Waarom bestaat het? Wat zijn de voor- en nadelen van het ego van de mens individueel en collectief? Wat levert het mensen en de mensheid op als ze zich bewust worden van het ‘onware zelf’? Zin in zondag gaat komende zondag 9 december dieper in op het begrip ego.

Tal van vragen die zondag 9 december ongetwijfeld voorbijkomen tijdens het maandelijkse spiritueel/filosofisch café ‘Zin in zondag’. Onder leiding van Fred Louter van Spiritualiteit in je dagelijks leven praten we met elkaar over dit thema, dat van groot belang is voor mensen die spiritueel willen ontwaken.

‘Zin in zondag’ begint  om 10.15 uur en eindigt rond 11.30 uur. Locatie: Het Witte Kerkje, Constantijn Huygensstraat 1 in Maassluis. Entree 5 euro, inclusief consumpties.

N.B.: vooraf aanmelden niet nodig.

25 november 2018

Zin in zondag over compassie (reeds plaatsgevonden)

Zin in zondag behandelt zondag 25 november het thema ‘compassie’. Het woord compassie wordt tegenwoordig veel gebruikt in relatie tot spirituele groei en persoonlijke bewustwording. Dat is logisch en fijn, want compassie zorgt ervoor dat we niet te snel in conflict met anderen en onszelf komen, zodat innerlijke en uiterlijke vrede zoveel mogelijk gehandhaafd kunnen blijven.

Dat neemt niet weg dat het soms verdraaid lastig is om compassie te hebben of te blijven houden met anderen. Denk maar aan de compassie voor vluchtelingen, die in groten getale ‘onze’ kant op komen. Of aan compassie voor onze ouders, die ons misschien wel veel beter hadden kunnen opvoeden, zodat we nu veel minder zouden hoeven ‘lijden’. En wat te denken aan compassie voor onszelf of de mensheid als geheel, waardoor we onszelf minder kritisch bekijken en de lat soms iets minder hoog kunnen leggen. Maar wat is eigenlijk compassie? Wat maakt het soms zo lastig om compassie te hebben? Wat is het verschil tussen compassie en medelijden? Hoe kunnen we meer compassie ontwikkelen zonder dat we onszelf daarbij tekort doen? Moeten we wel altijd compassie hebben of is dat in bepaalde gevallen juist onverstandig?

Tal van vragen die zondag 25 november ongetwijfeld voorbijkomen tijdens het maandelijkse spiritueel/filosofisch café ‘Zin in zondag’, dat wordt geleid door Fred Louter van Spiritualiteit in je dagelijks leven. De Westlandse editie van ‘Zin in zondag’ vindt elke vierde zondag van de maand plaats in Spiritueel centrum Mananochoja, Wagenaarstraat 22 in Naaldwijk. De bijeenkomsten duren van kwart over 10 tot half 12. Vanaf 10 uur is de inloop, eventueel napraten kan tot 12 uur. Entree 5 euro, dit is inclusief consumpties.

N.B. Aanmelden vooraf is niet nodig.

11 november 2018

Zin in zondag over compassie (Maassluis, reeds plaatsgevonden)

Het woord compassie wordt tegenwoordig veel gebruikt in relatie tot spirituele groei en persoonlijke bewustwording. Dat is logisch en fijn, want compassie zorgt ervoor dat we niet te snel in conflict met anderen en onszelf komen, zodat innerlijke en uiterlijke vrede zoveel mogelijk gehandhaafd kunnen blijven.

Dat neemt niet weg dat het soms verdraaid lastig is om compassie te hebben of te blijven houden met anderen. Denk maar aan de compassie voor vluchtelingen, die in groten getale ‘onze’ kant op komen. Of aan compassie voor onze ouders, die ons misschien wel veel beter hadden kunnen opvoeden, zodat we nu veel minder zouden hoeven ‘lijden’. En wat te denken aan compassie voor onszelf, waardoor we onszelf minder kritisch bekijken en de lat soms iets minder hoog kunnen leggen. Maar wat is eigenlijk compassie? Wat maakt het soms zo lastig om compassie te hebben? Wat is het verschil tussen compassie en medelijden? Hoe kunnen we meer compassie ontwikkelen zonder dat we onszelf daarbij tekort doen? Moeten we wel altijd compassie hebben of is dat in bepaalde gevallen juist onverstandig?

Tal van vragen die zondag 11 november ongetwijfeld voorbijkomen tijdens het maandelijkse spiritueel/filosofisch café ‘Zin in zondag’. Onder leiding van Fred Louter van Spiritualiteit in je dagelijks leven praten we met elkaar over dit thema, dat van groot belang is voor een vreedzame samenleving. ‘Zin in zondag’ begint  om 10.15 uur en eindigt rond 11.30 uur. Locatie: Het Witte Kerkje, Constantijn Huygensstraat 1 in Maassluis. Entree 5 euro, inclusief consumpties.

N.B.: vooraf aanmelden niet nodig.

28 oktober 2018

Zin in zondag over stress (locatie Naaldwijk, reeds plaatsgevonden)

Onderzoek wijst uit dat veel mensen vandaag de dag kampen met een overmatige vorm van stress. Gevaarlijk, want te lang en te veel stress kan leiden tot burn-outverschijnselen of een zelfs resulteren in een heuse burn-out, met alle vervelende en pijnlijke gevolgen vandien. Opmerkelijk is verder dat stress en burn-outverschijnselen veel vaker voor lijken te komen dan vroeger. Een belangrijke vraag is: hoe komt dat toch? Zegt dit bijvoorbeeld iets over onze huidige samenleving en/of onze manier van leven?

Zin in zondag  behandelt zondag 28 oktober (nogmaals, zie onder) het onderwerp stress. Was is stress eigenlijk het, hoe ontstaat het, wat kan je eventueel doen om het te voorkomen en welke rol kan spiritueel ontwaken ofwel bewustwording spelen in het voorkomen dan wel genezen van burn-outverschijnselen of zelfs een burn-out?

Onder meer deze, maar ook zeker andere vragen komen aan bod tijdens het spiritueel/filosofisch café Zin in zondag. De bijeenkomst begint  om 10.15 uur en eindigt rond 11.30 uur. Locatie: Spiritueel centrum Mananochoja, Wagenaarstraat 22 in Naaldwijk. Entree 5 euro, inclusief consumpties.

14 oktober 2018

Zin in zondag over stress (reeds plaatsgevonden)

Onderzoek wijst uit dat veel mensen vandaag de dag kampen met een overmatige vorm van stress. Gevaarlijk, want te lang en te veel stress kan leiden tot burn-outverschijnselen of een zelfs resulteren in een heuse burn-out, met alle vervelende en pijnlijke gevolgen vandien. Opmerkelijk is verder dat stress en burn-outverschijnselen veel vaker voor lijken te komen dan vroeger. Een belangrijke vraag is: hoe komt dat toch? Zegt dit bijvoorbeeld iets over onze huidige samenleving en/of onze manier van leven?

Zin in zondag  behandelt komende zondag 14 oktober het onderwerp stress. Was is stress eigenlijk het, hoe ontstaat het, wat kan je eventueel doen om het te voorkomen en welke rol kan spiritueel ontwaken ofwel bewustwording spelen in het voorkomen dan wel genezen van burn-outverschijnselen of zelfs een burn-out?

Onder meer deze, maar ook zeker andere vragen komen aan bod tijdens het spiritueel/filosofisch café Zin in zondag. Te gast deze keer is Nita van Vliet, burn-outcoach uit Maasland en aangesloten bij organisatie BurnoutCoachen. De bijeenkomst begint  om 10.15 uur en eindigt rond 11.30 uur. Locatie: Het Witte Kerkje, Constantijn Huygensstraat 1 in Maassluis. Entree 5 euro, inclusief een consumptie.

23 september 2018 (let op: Locatie is St. Mananochoja, Wagenaarstraat 24 in Naaldwijk) (reeds plaatsgevonden)

Zin in zondag over: spiritualiteit

Zondag 23 september starten we in Naaldwijk met Zin in zondag. Het initiatief bestaat al enige jaren in Maassluis, waar deelnemers onder leiding van Fred Louter van ‘Spiritualiteit in je dagelijks leven’ één keer per maand met elkaar discussiëren over thema’s als gehechtheid, perfectionisme, geloof, relaties, moed, rouw, dood et cetera.

In de eerste editie in Westland (elke vierde zondag van de maand) praten we op zondag 23 septemberonder leiding van Fred Louter van ‘Spiritualiteit in je dagelijks leven’ over spiritualiteit.  Wat is dat eigenlijk? Wat is en betekent het voor jou, wat zijn de voor- en misschien ook wel de nadelen van spiritualiteit? Welke leraren of boeken spreken je aan en waarom? Is de mensheid, zoals velen zeggen, nu echt spiritueel aan het ontwaken of is ook dát maar een illusie? Wat is eigenlijk het verschil tussen religie en spiritualiteit? Is het een beter dan het ander of zijn ze gelijkwaardig aan elkaar? Deze en tal van andere vragen komen voorbij in deze editie van Zin in zondag.

De bijeenkomst begint om 10.15 uur en eindigt rond 11.30 uur. Locatie: Spiritueel centrum Mananochoja, Wagenaarstraat 22 in Naaldwijk. Entree 5 euro, inclusief consumpties.

9 september 2018

Zin in zondag over spiritualiteit (reeds plaatsgevonden)

Spiritueel/filosofisch café ‘Zin in zondag’ gaat na een korte zomerstop weer van start! Het initiatief bestaat al enige jaren in Maassluis, waar deelnemers onder leiding van Fred Louter van ‘Spiritualiteit in je dagelijks leven’ één keer per maand (de tweede zondag van de maand) met elkaar discussiëren over thema’s als gehechtheid, perfectionisme, geloof, relaties, moed, rouw, dood et cetera.

Zondag 9 september is het onderwerp spiritualiteit. Wat is dat eigenlijk? Wat is en betekent het voor jou, wat zijn de voor- en misschien ook wel de nadelen van spiritualiteit? Welke leraren of boeken spreken je aan en waarom? Is de mensheid, zoals velen zeggen, nu echt spiritueel aan het ontwaken of is ook dát maar een illusie? Wat is eigenlijk het verschil tussen religie en spiritualiteit? Is het een beter dan het ander of zijn ze gelijkwaardig aan elkaar? Deze en tal van andere vragen komen voorbij in deze editie van Zin in zondag.

De bijeenkomst begint  om 10.15 uur en eindigt rond 11.30 uur. Inloop vanaf 10.uur. Napraten mogelijk tot 12.00 uur. Locatie: Het Witte Kerkje, Constantijn Huygensstraat 1 in Maassluis. Entree 5 euro, inclusief consumptie.

17 juni 2018

Zin in zondag … in Maasland over religie (heeft reeds plaatsgevonden)

‘Zin in zondag’ vindt op zondag 17 juni plaats aan de ‘s-Herenstraat in Maasland. Dit gebeurt tijdens de tweede dag van de zogeheten Midden-Delflanddagen in Midden-Delfland. Bij goed weer zal de spirituele bijeenkomst plaatsvinden in een Westlander, een oude trekschuit die in het verleden veel werd gebruikt als vervoermiddel voor tuinbouwproducten. De Westlander ligt afgemeerd in het riviertje De Gaag voor Galerie Weerloos aan de ‘s-Herenstraat 32 in Maasland. Het onderwerp van de bijeenkomst is religie.

10 juni 2018

Zin in zondag over moed (heeft reeds plaatsgevonden)

Zonder moedige mensen zou de wereld er ongetwijfeld heel anders uitzien.  Hoe dan? Waarschijnlijk veel onrechtvaardiger en ongelijker. De grote meerderheid of bepaalde rassen/groepen zouden misschien onderdrukt worden door een kleine, op meer macht beluste minderheid.

Gelukkig staan er in collectieve conflictsituaties vrijwel altijd moedige mensen op die hun verantwoordelijkheid nemen. Maar hoe moeilijk is dat als je je moed misschien wel moet bekopen met veel pijn en soms zelfs met  je eigen leven? Waarom heeft de een dit wel in zich en de ander veel minder? Wat zouden we nu zélf doen als we weer in actie zouden moeten komen voor onze eigen vrijheid, zoals destijds in de Tweede Wereldoorlog?

Nog dichter bij huis: hoe moedig (of niet moedig) zijn wij zelf in ons dagelijks leven? Durf jij in te grijpen als er iemand jouw of iemand anders grenzen overschrijdt? En hóé grijp je dan in? Vredelievend, respectvol of agressief, misschien zelfs wel gewelddadig? Heb jij de moed om tegen de stroom in te zwemmen en je leven te leiden op de wijze die jou aanspreekt? Of durf jij je eigen keuzes niet of amper te maken, bang om uitgelachen of veroordeeld te worden of te falen? Wat is de grote gemene deler van moed? En misschien wel de belangrijkste vraag: hoe belangrijk is spiritueel ontwaken in relatie tot het ontwikkelen van moed of moedig(er) zijn?

Zondag 10 juni praten we onder leiding van Fred Louter van ‘Spiritualiteit in je dagelijks leven’ over moed. De bijeenkomst begint om 10.15 uur en eindigt rond 11.30 uur. Locatie: Het Witte Kerkje, Constantijn Huygensstraat 1 in Maassluis. Entree 5 euro, inclusief consumpties.

 

13 mei 2018

Zin in zondag over gehechtheid (heeft reeds plaatsgevonden)

Als mens raken we na onze geboorte al snel gehecht aan veel zaken. Natuurlijk aan onze persoonlijke omgeving, zoals vader, moeder, broertjes, zusjes, vriendjes, vriendinnetjes, huisdieren. Maar ook aan materiële zaken. ‘Míjn speelgoed’, zegt een kind al snel. Later hechten we ons aan andere zaken, als kleding, fiets, brommer, motor, auto, huis, baan, partner, kinderen et cetera. En wat te denken van onze gehechtheid aan onze individuele en collectieve conditioneringen en overtuigingen?

Leuk natuurlijk, maar toch heeft deze gehechtheid zeker ook een keerzijde. Als we iets waar we aan gehecht zijn namelijk kwijtraken, kan dat veel pijn en lijden veroorzaken. Voor onszelf en voor de ander.

Zin in zondag staat zondag 13 mei in het teken van gehechtheid. Onder leiding van Fred Louter van Spiritualiteit in je dagelijks leven praten we over de diverse vormen van gehechtheid. Wat is de functie van hechting, wat maakt dat we ons zo graag hechten aan personen en materiële zaken? Waar ben jij aan gehecht en waarom (neem het eventueel mee als dit mogelijk is)? Hoe gaan we om met de pijn als we iets verliezen waar we aan gehecht zijn? Is die pijn eventueel door spiritueel ontwaken enigszins te verlichten?

De bijeenkomst van Zin in zondag begint  zondag 13 mei om 10.15 uur en eindigt rond 11.30 uur. Locatie: Het Witte Kerkje, Constantijn Huygensstraat 1 in Maassluis. Entree 5 euro, inclusief consumpties.

8 april 2018

Zin in zondag over ‘geluk’ (reeds plaatsgevonden)

Dinsdag 20 maart was het de ‘Internationale dag van het geluk’. Volgens de Algemene Vergadering van de initiatiefnemer van deze dag, de Verenigde Naties, is ‘het nastreven van geluk een fundamenteel menselijk doel’. Gelukkig voor ons staat Nederland de afgelopen jaren in de top 10 van meest gelukkige landen.

Maar hoe ervaren wij dit zelf als inwoners van Nederland? Wat is geluk eigenlijk? Zijn wij altijd gelukkig of zijn het momenten? Van wat en van wie worden wij dan eventueel gelukkig? Hoe kan ik  het vinden? Is geluk aangeboren, zit het dus in je genen óf kun je er echt aan werken om gelukkig te worden? Durven we ook toe te geven dat we (soms) ongelukkig zijn of is dat tegenwoordig een taboe? Maar de belangrijkste vraag is misschien wel: welke bijdrage kan spiritueel ontwaken bijdragen aan ons eigen, maar ook collectieve levensgeluk?

Zin in zondag staat zondag 8 april in het teken van het meest begeerde woord ter wereld: ‘Geluk’. Onder leiding van gespreksleider Fred Louter van Spiritualiteit in je dagelijks leven praten we met elkaar over dit interessante, eenvoudige onderwerp, waarover de mensheid zich echter al eeuwenlang het hoofd buigt: hoe word ik gelukkig?

De bijeenkomst begint  om 10.15 uur en eindigt rond 11.30 uur. Locatie: Het Witte Kerkje, Constantijn Huygensstraat 1 in Maassluis. Entree 5 euro, inclusief kopje koffie, thee en eventueel een koekje. Oh ja, we gaan ook even luisteren naar muziek waar je misschien wel heel gelukkig en blij van wordt.

11 maart 2018

‘Zin in zondag’ over rouw (reeds plaatsgvonden)

Het verlies van een dierbare, een verbroken relatie, onze baan kwijtraken; het zijn gebeurtenissen die ons in meer of mindere mate in ‘rouw’ kunnen onderdompelen. Maar wat is rouw eigenlijk? Waarom hebben we het? Wat doet het met ons? Hoe kunnen we er beter mee omgaan? Wie of wat zijn wij nog zónder het verlorene? En: wat levert rouw ons eventueel op?

Zin in zondag staat zondag 11 maart in het teken van ‘rouw’. Onder leiding van gespreksleider Fred Louter van Spiritualiteit in je dagelijks leven praten we met elkaar over dit gevoelige onderwerp, waarmee iedereen in zijn of haar leven hoe dan ook mee te maken krijgt.

Te gast zondag is Anneke Diepenhorst. Zij is coach en onder meer gespecialiseerd in rouwverwerking.

De bijeenkomst begint  om 10.15 uur en eindigt rond 11.30 uur. Locatie: Het Witte Kerkje, Constantijn Huygensstraat 1 in Maassluis. Entree 5 euro, inclusief kopje koffie/thee en eventueel een koekje.

11 februari 2018

‘Zin in zondag’ over De Mens 2.0 (reeds plaatsgevonden)

Recent zijn Chinese wetenschappers erin geslaagd om twee aapjes, de makaken Zhong Zhong en Hua Hu, te klonen. Let wel: een dier waarmee wij als mensheid de grootste gelijkenis vertonen: primaten. De volgende stap lijkt dan ook logisch: de mens kloont zichzelf. Het is volgens sommige wetenschapper slechts een voorbode van wat komen gaat: technologie die wordt ingezet om veroudering tegen te gaan of zelfs het fysieke sterven te overwinnen, ziektes en pijn uit te bannen en bovengemiddelde of zelfs bovenmenselijke kwaliteiten en vaardigheden te vergaren. Samengevat: De mens 2.0!

Dat roept een hoop vragen op. Praktische, maar ook ethische, filosofische en spirituele. Wat betekent dit voor ons? Moeten we dit wel willen? Gaat God niet alleen over (nieuw) leven? Wat zijn de gevaren van dit ‘transhumanise’? Creëren we niet een soort supermens? Waar houdt het op? Kortom: hoe maakbaar/ideaal kunnen wij ons leven op aarde daadwerkelijk maken en verdwijnt hiermee al ons lijden?

Zin in zondag heeft zondag 11 februari als thema: ‘De Mens 2.0’. Onder leiding van gespreksleider Fred Louter van ‘Spiritualiteit in je dagelijks leven’, praten we met elkaar over de diverse aspecten van De Mens 2.0.

De bijeenkomst begint  om 10.15 uur en eindigt rond 11.30 uur. Locatie: Het Witte Kerkje, Constantijn Huygensstraat 1 in Maassluis. Entree 5 euro, inclusief kopje koffie/thee en eventueel een koekje. 

14 januari 2018

‘Zin in zondag’ over berouw (heeft reeds plaatsgevonden)

We leven in een wereld waarin mensen elkaar kritisch volgen. Eén misstap is genoeg om elkaar in (te?) extreme mate de maat te nemen, bijvoorbeeld via sociale media. Het zorgt ervoor dat diverse bekende betrokkenen, zoals Camiel Eurlings, Boef en Kevin Spacey, de afgelopen periode publiekelijk spijt betuigden over hun gedrag. Zonder dat dit hun overigens veel begrip, respect en vergeving opleverde.

Sorry zeggen, berouw hebben, is niet eenvoudig. Wat maakt het zo lastig? Bied je je excuses aan voor jezelf of voor de ander? Wat levert sorry de gever en ontvanger op? Hoe moeilijk is het om oprecht sorry te zeggen? Heb je zelf wel eens berouw gehad over iets? Heb je daar iets mee gedaan en zo ja: waarom? Zo nee: waarom niet? Hoe kan je het beste spijt betuigen, zodat het écht waarde krijgt en niet alleen maar overkomt als een actie om je eigen hachje te redden?

Zin in zondag heeft zondag 14 januari als thema: berouw. Onder leiding van gespreksleider Fred Louter van Spiritualiteit in je dagelijks leven, praten we met elkaar over de diverse aspecten van: ‘berouw’.

De bijeenkomst begint  om 10.15 uur en eindigt rond 11.30 uur. Locatie: Het Witte Kerkje, Constantijn Huygensstraat 1 in Maassluis. Entree 5 euro, inclusief kopje koffie/thee en eventueel een koekje. 

10 december 2017:

‘Zin in zondag’ over relaties (heeft reeds plaatsgevonden)

Zondag 10 december was Fred Louter gespreksleider tijdens het maandelijkse evenement ‘Zin in zondag’ in Het Witte Kerkje in Maassluis. Zin in zondag is een filosofisch café, met licht spirituele inslag. Het onderwerp voor zondag is ‘relaties’. 

Het is een van de belangrijkste aspecten uit ons leven: relaties. We hebben ze daarom vrijwel allemaal. Niet alleen met onze eventuele levenspartner, maar ook met ouders, kinderen, broers, zussen, vrienden, vriendinnen, collega’s et cetera. Maar ook een relatie met God of een ander opperwezen is voor heel veel mensen vrijwel van levensbelang. Waar komt die behoefte aan relaties vandaan? Waarom zijn ze belangrijk? Wat maakt relaties soms zo mooi, maar soms ook zo ontzettend lastig en frustrerend? En wat als je geen of amper relaties hebt? We praten er zondag 10 december over tijdens het maandelijks filosofisch café ‘Zin in zondag’.

Locatie: Het Witte Kerkje, Constantijn Huygensstraat 1 in Maassluis (zie afbeelding).

Aanvang: 10.15. Einde 11.30 uur.

Je hebt tijd nodig om te ontdekken dat je geen tijd nodig hebt. Eckhart Tolle