Heel veel mensen laten via sociale media weten dat ze moeite hebben met het feit dat Donald Trump is uitgeroepen tot de nieuwe president van de Verenigde Staten. Het bezorgt hun pijn en angst. ‘Oh, mijn god, hoe zal de toekomst van mij, mijn kinderen, de mensheid er nu uit gaan zien?’ Ze zijn vrijwel radeloos en dramatiseren deze gebeurtenis tot op grote hoogte.

Nu kan het natuurlijk dat Trump niet jouw favoriete kandidaat was voor het presidentschap, maar de heftige pijn die je daardoor ontwikkelt is volstrekt onnodig, dan wel veel te heftig. Wat is er aan de hand?

De pijn wordt veroorzaakt doordat je je in een slachtofferrol hebt gemanoeuvreerd. Er is iets gebeurd wat volgens jou niet had mogen gebeuren: Trump heeft de strijd om het presidentschap gewonnen. ‘Het is verschrikkelijk, hoe is dit mogelijk? Au, wat doet dit zeer!’ Je ego maakt jou nu ongetwijfeld ook wijs dat Trumpstemmers niet goed bij hun hoofd zijn. Jij bent veel slimmer, de wereld zou beter af zijn met mensen zoals jij. Waarom zijn al die mensen toch zo dom?

Je verstand heeft vast ook al een verhaal verzonnen over de mogelijke rampzalige toekomstige gevolgen van de uitverkiezing van Trump. Gevolgen die we natuurlijk helemaal niet kennen.

Wij kunnen helemaal niet weten of de verkiezing van Trump een zegen of vloek is voor de mensen in de Verenigde Staten en voor de rest van de mensheid, dan wel de aarde.

Het kan nooit anders gaan dan zoals het gaat. Op dit moment is dít de staat van bewustzijn in de Verenigde Staten, daarom heeft Trump een meerderheid bereikt, dat is hoe het is.

Wat kun je doen om je pijn (iets) te verzachten? Stap uit je slachtofferrol en neem jezelf niet zo serieus. De wereld en de mensheid, waar jij je zogenaamd zo druk om maakt, heeft veel meer belang bij jouw overgave aan ‘wat is’ dan aan jouw egoïsche angstrol, die deze gebeurtenis zo dramatiseert.

Blijf in het ‘Nu’, waarin er eenvoudigweg geen problemen zijn. In het ‘Nu’ realiseer je dat de verkiezing van een nieuwe president gewoon een gebeurtenis in je levenssituatie is, zoals alles dat is. Zoals er over vier jaar weer een nieuwe verkiezing zal zijn. Het is zoals het is. Geef je over aan wat is en ga door met het geschenk Leven te omarmen.

Slaap zacht straks, je leeft nog en dat is naar alle waarschijnlijkheid ook morgen heus nog wel het geval…