Wim Hof, je weet wel, The Iceman, heeft het begrip ‘koud afdouchen’ de afgelopen jaren bij een heel breed publiek onder de aandacht gebracht. De gezondheidseffecten zijn volgens Wim significant en moeten ook volgens de medische wetenschap serieus worden genomen. Koud afdouchen zou onder meer het immuunsysteem versterken.

Ik moet zeggen dat ik het vaak doe, minimaal een paar keer per week. Als ik er wel eens met mensen over praat, word ik soms voor knettergek verklaard. Anderen reageren begripvol, maar moeten er zelf niet aan denken. Weer anderen doen het zelf ook, maar blijven het wel een gruwel vinden, zodat het niet echt motiveert om ‘koud afdouchen’ een vast onderdeel van je levenspatroon te maken.

Hoe kan je ‘koud afdouchen’ iets verlichten voor jezelf? Je raadt het al: door in het Nu te blijven. Wat betekent dit? Verlang niet naar het moment dat je aan het koude water kan ontsnappen. Accepteer het koude water als ‘dat wat er is’. Er is geen alternatief voor het koude water. Warm water bestaat op dat moment eenvoudigweg niet; denk je dat wel en verlang je ernaar dan is dat een gedachte van het ego, dat niet in het Nu wil zijn. Geef je dus over, dit (het koude water op je lichaam) ‘is wat het is’. Je voelt alleen nog maar water (niet koud, niet warm, maar sec water) over je naakte lichaam stromen. Probeer op dat moment ook echt het Leven in je lichaam te voelen en verlang niet naar het moment dat je er weer onder vandaan kan of mag. Wim Hof omschrijft dit vaak als ‘mindset’.

In iets andere, meer spirituele bewoordingen omschreven: stay present, blijf aanwezig in het moment. Verlang dus niet naar ‘de toekomst’, naar het moment waarin voor het ego de verlossing schuilt: in dit geval het moment dat je onder de douche vandaan stapt. De verlossing of verlichting schuilt nóóit in de toekomst, die vind je altijd en alleen in acceptatie van het huidige moment, in het Nu dus. Zélfs bij iets ogenschijnlijk triviaals als koud afdouchen. Grappig hè.